TarihSanat TarihiToplum

İnsanlık, Tarih ve Söz

Kadim sözlerde bulunan hikmet, esrar, umk, ufuk, ilham, sanat, estetik… Onca tahrifâta rağmen 124.000’den ziyâde peygamber gönderildiğinin açık ispatı mahiyetindedir.

Takriben 2500 yıldan daha eski olan sözlerden bahsediyorum:

Hanok Sırlar Kitabı, Gılgamış Destanı, Upanişadlar, Ölüler Kitabı, Yi Jing, Popol Vuh, Hermetika ve daha nice çok kadim sözler… Taşa kazınmış, papirüslara yazılmış veya dilden dile nakledilip sonradan kayda alınmışlar. Şiirler, kıssalar, efsaneler, mersiyeler, dualar, şarkılar, nasihatler…

İnsanoğlunun tahrif etmeye, dünyevîleştirmeye, nefis seviyesine indirmeye, saptırmaya, bozmaya, su katmaya ne denli meyyâl olduğunu açıkça görmek mümkün.

Amele müteallik emirler farklı olsa da, itikad çizgisi daima aynı olmuş: Hanif dini… Ancak zaman ve insan elele verip rayından çıkarmayı başarmışlar her seferinde.

Teoloji, kozmoloji, mitoloji, düşünce, sanat, edebiyat, siyaset, sosyoloji, psikoloji, sinema… Ama az ama çok, etrafınızı kuşatan hayatın bütününde bu kadim sözlerin tesirini görmek mümkün.

Mesela son yirmi yılda en çok satan kitap ve en çok seyredilen sinema eserlerinin kahir ekseriyeti kadim (mitolojik) unsurlara dayanıyor.

“Harry Potter, Yüzüklerin Efendisi, Hobbit, Taht Oyunları veya Marvel filmlerini benim etrafımda seyreden hiç kimse yok?” diyecek kaç kişi var çıkar?

Ehil olanların, karşı karşıya bırakıldığımız zehirleri teşhis etmeleri için bu kadim söz/metinlerden haberdar olmaları icap eder.

Kafayı kuma gömüp yaşamanın mânâsı yok: Evlerimizin içine kadar sokulmuşlar artık.

….

Uzun araştırmalardan sonra edindiğim intibaları paylaşmak istedim. Ancak mesul durumda kalmamak için şu ikazı yapmak mecburiyetindeyim:

O sulara yelken açabilmek için çok sağlam bir itikada sahip olmak gerek. Yoksa ayağınız kayabilir. Yolunuzu kaybeder, sapıtır gidersiniz. Psikolojik olarak da buhran üstüne buhran yaşar, dipsiz karanlıklara düşersiniz.

Bu itikad sağlamlığı için ne yapılması gerekir? Kişiden kişiye göre değişir. Meselâ İmam-ı Rabbani hazretlerinin Mektûbat kitabı, İlmihal, peygamberler tarihi, siyer ve başka ilimler… Kaç kitap, kaç defa okunmalı söylemek zor. Bütün insanlara uyacak tek bir kalıbı yok bu işin. Bilhassa lisan bilgisi de ehemmiyet arz ediyor.

Sağlam bir temel varsa, ancak ondan sonra bahsi geçen kadim sözlere muhatap bırakabilirsiniz kendinizi.

O metinlere Allahü teâlâ’nın kudretini müşahede etmek niyetiyle yaklaşmak icap ediyor. Âlimlerin bildirdiklerine göre, Cenâb-ı Allahü teâlâ eski toplumların hayatlarını mütalaa edip ibret almamızı emir buyuruyormuş.

Not: “Kadim” kelimesi, eski, köhne, geçmiş zamana ait gibi mânâlarda kullanılmıştır. Ezelîlik iması ihtivâ eden dînî literatürdeki mânâsı kastedilmemiştir.

——

Serâzât.com’da yayınlanan yazı ve şiirlerin fikrî hakları ilgili yazar ve şairlere aittir. Bütün hakları saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz.

Necip YILDIRIM

Polyglot. Yazar. Şair. Müteşebbis. Uluslararası İlişkiler. Psikoloji. Kuantum. Edebiyat. Yolcu. Ressam. Hattat. Baba. Îşân.

Bir Yorum

  1. Yazinin muhatabi Kim olabilir? Kac kisi cikar? Okuma liatesi yapmaktan ileri gidemiyoruz Sahsen oyle… artik ulasilamayan kitap yok. 3k pdf kitao olmus arsivde.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu