Hâkim bey çalışma masasında, kapıdan giren kişinin masasında olduğunu ilk bakışta fark edemeyeceği şekilde dosyalara gömülmüştü. Masanın üstüne bir çay bırakacak kadar bile yer yoktu. Kapısının üstünde Ağır Ceza mahkemesi üyesi yazıyordu.
Adam kapıyı hafifçe tıkladı ve açtı, kapı aralığından içeri baktı. Hâkim kapının çalındığını değil, açıldığında kapının çıkardığı gıcırtıyı duymuştu.
Bu kapı gıcırtısı hâkimin hiç hoşuna gitmiyordu. Müstahdeme biraz yağ püskürtmesini söylemeyi düşünüyor ama dosyalara kafasını gömdüğünden her seferinde unutuyordu. Başını kaldırdı, kapıya doğru baktı. Yorgun, bezgin ve bu dosyaların ardı arkası kesilmeyeceğine dair umutsuzluk ile kaplı yüzünde birden bir tebessüm ve aydınlanma zuhur etti.
Hemen kalemini dosyanın arasına yerleştirdi. Gerçi bu dosya arasına yerleştirdiği kalemleri daha sonra bulamıyor, kalemler böylelikle Yargıtaya kadar gidiyordu. Ama her seferinde yine dosyaya işaret olarak kalem bırakmayı alışkanlık haline getirmişti.
Ayağa kalktı, masasının arkasından çıkarak kollarını açıp misafirini karşıladı. Gelen misafir, hâkimin öğretmenlik yaptığı dönemden kalma, değerli ve çok sevdiği bir dostu idi. Terörün şehirlerde estiği zamanlarda öğretmenlik yaptığı ilçede, kendisine sahip çıkmış, otel, lokanta olmayan ilçede evinde yatırmış, yedirip içirmişti. Sarılıp hasret giderdiler. Karşısındaki misafir koltuğuna buyur etti. Misafiri oturduktan sonra kendisi de masasına geçip koltuğuna oturdu. Dosyalara misafirini görebileceği kadar bir düzen verdi. Hâl hatırdan sonra;
-Hayırdır inşallah, senin de yolun buralara düşer miydi?
Misafir mahcup bir edayla biraz da çekinerek;
-Hayır olur inşallah, ya benim çok samimi bir arkadaşım var. Geçenlerde ramazanda bakkalda biri içtiği sigaranın dumanını yüzüne üflemiş. Aralarında tartışma çıkmış. Arkadaşım da kendisine saldıran bu kişiye bir tokat vurmuş. Adam da gidip şikâyet etmiş. Hakkında dava açılmış. Savcı beş on yıl ceza verilmesini istemiş. Duyunca ben şaşırdım. Bir tokata beş on yıl ceza verilir mi?
Hâkim içinden hayır ceza verilmez diye geçirdi. Bir yandan da kafasının içinde bir fikir alışverişi olduğundan arkadaşı habersizdi. Acaba savcı hangi gerekçeyle cezası en fazla bir aydan üç aya kadar olan bir fiile en az beş yıl ceza istesin. Bu ceza ancak ‘uzuv tatili’ sonucu yani hayati uzuvlardan biri, el ayak, göz gibi, tamamen işlevini yitirirse beş yıldan on yıla kadar ceza istenir. Bir tokatla bunun olması mümkün değil diye düşündü. Masanın altındaki zile bastı. Hâkimin odasından kaleme açılan kapısından kâtibe hanım başını uzattı;
-Buyur Hâkim bey.
– Bana şu dosyayı getirir misin? Küçük bir not uzattı. Notu alan kâtibe hanım, az sonra bir dosya getirip hâkimin önüne koydu. Hâkim dosyayı açıp hemen şikâyet dilekçesine baktı. Evet şikayetçi bir avukattı. Dilekçesinde sanığın kendisine bir tokat vurduğunu ve gözünün tamamen görme yeteneğini kaybettiğini iddia ediyordu. Savcı hastaneden rapor istemiş, gelen raporda biri klinik şefi doçent iki de uzman doktor olmak üzere üç imza vardı. Sonuç kısmında müessir fiil sonucunda müştekinin sağ gözünün görme yeteneğini kaybettiği yazıyordu. Üç ay sonraya duruşma günü verilmişti. Başını dosyadan kaldırıp arkadaşına umutsuzca baktı. Arkadaşının kendisinden bir izahat beklediğini tahmin ediyordu. Arkadaşı, pür dikkat hâkimin gözünün içine bakıyor, güzel bir haber vermesini bekliyordu. Hâkim bey; “Bu iddianameye göre durum vahim. Ancak yargılama sonucunda avukatın iddiasının doğru olup olmayacağı anlaşılacak. Dosyadaki hastane raporudur. Bu raporun teyidi Adli Tıp kurumundan istenecek, ben Adli Tıp kurumunun bu raporu teyit etmeyeceğini, bir tokatla gözünün kör olmayacağını düşünüyorum. Ama doktor olmadığım için bu düşüncenin bir değeri yok. Eğer rapor teyit edilmezse bu dosyadan pek bir şey çıkmaz. Basit müessir fiil suçu oluşur ki onun da cezası en fazla üç aydır. O da paraya çevrilebilir, ertelenebilir. Ama şimdiden kesin sonucu söylemek mümkün değildir. Sabırla sonucu beklemek lazım” dedi. Arkadaşı teşekkür etti, vedalaşıp gitti.
Yazı Dizisi: 7 bölümden oluşan bu hikaye dizi devam edecek…
Tokat: Müşteki (Birinci Bölüm)
Tokat: Soruşturma (İkinci Bölüm)
——-
Serâzât.com’da yayınlanan yazı ve şiirlerin fikrî hakları ilgili yazar ve şairlere aittir. Bütün hakları saklıdır. İzinsiz kopyalanamaz.
Sonraki ne zaman çıkar? Teşekkürler